TRŽIŠTE NEKRETNINA U SRBIJI SE POTPUNO OPORAVILO RGZ: Broj prodatih stanova vraćen na nivo pre 16. marta

Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je danas da je došlo do potpunog oporavka tržišta nekretnina u Srbiji, samo desetak dana od ukidanja vanrednog stanja, i da se broj prometa nepokretnosti vratio na nivo pre 16. marta.

RGZ je tokom vikenda obradio i analizirao sve pristigle kupoprodajne ugovore nakon završetka vanrednog stanja i utvrdio da se tržište oporavilo iznenađujuće brzo, kaže se u saopštenju Zavoda.


Foto: Goran Srdanov RAS Srbija

„Za samo desetak dana broj prometovanih nepokretnosti se vratio na nivo pre uvođenja vanrednog stanja“, kažu u RGZ.

U sedmici od 11. do 17. maja broj prodatih nepokretnosti se i više nego udvostručio, u odnosu na period od 4. do 10. maja, dodaje se u saopštenju.

„Interesantno je videti i da se gotovo istom brzinom promenio i način kretanja kapitala. Nivo kupovina za gotovinu približio se nivou pre početka primene mera za borbu protiv korona virusa“.

Tokom 2019. godine, kako navode, čak 70 odsto stanova u Srbiji bilo je kupljeno za keš, a preostalih 30 procenata je plaćeno iz kredita.

Tokom vanrednog stanja taj se odnos promenio i mnogo se manje kupovalo za gotovinu, a odnos je bio približno 50 odsto za keš i 50 odsto na kredit.

„Tržište nepokretnosti u Srbiji pokazalo je izuzetan nivo osetljivosti kada je došlo do vanrednih okolnosti koje su uticale na svakodnevni život građana, ali i izuzetnu elastičnost da se velikom brzinom vrati u uobičajene tokove, već pri prvim znacima normalizacije životnih aktivnosti“, zaključuje se u saopštenju.

Kategorije

  • Nema kategorija
Call Now Button