Brzo i besplatno do lista nepokretnosti online

Republički geodetski zavod digitalizovao je brojne usluge, a od nedavno i list nepokretnosti, neizbežan dokument za građane koji ulaze u promet nekretninom, a on sada može da se dobije u nekoliko klikova online, iz fotelje i sopstvenog doma. Ova „lična karta“ svake nepokretnosti nije više samo dostupna na šalteru, zbog čega su građani, zavisno od gužve, ranije obilazili katastar i po nekoliko puta.

Prema nekim procenama, oko pola miliona građana godišnje ima posla sa nekretninama, bilo da ih nasleđuje, kupuje, prodaje ili ih stiče po osnovu ugovora o poklonu. Za sve njih, digitalizacija katastra je pravo osveženje, a pre svega olakšanje. Maja Radović iz Republičkog geodetskog zavoda kaže za Halo oglasi nekretnine da je uredbom Vlade Srbije olakšano dobijanje lista nepokretnosti koje je svedočanstvo o tome da li je nekretnina koju, na primer, neko želi da kupi – „čista“, da li ima opterećenja, potraživanja, ili je možda u sudskom sporu. Ove stavke nisu eksplicitno navedene, već se u vlasničkom listu vode kao – zabeležba.

Bez odlaska na šalter

Uredbom Vlade, definisan je način izdavanja vlasničkog lista i izbegnuta je obaveza dolaska na šalter tim povodom.

– List nepokretnosti je važan dokument u njihovom prometu. Ranije su građani zbog tog lista morali da dolaze na naše šaltere, a sada to ne moraju da rade. Posebno to važi za one koji kupuju nekretninu kreditom banke. I već prvo iskustvo je pokazalo da se broj posetilaca katastru smanjuje i da građani završavaju poslove online – kaže Radović.

Građani na ovaj dokument mogu da računaju i ako ga traže online, a mogu ga dobiti u digitalnoj formi i u javnobeležničkoj kancelariji ili geodetskoj organizaciji – zavisno šta im je konkretno potrebno.

– Sve se završava u tim kancelarijama, tako što im je omogućen uvid u informacioni sistem katastra, a to onda znači i dostupnost u svako doba dana. Tačnije, online pristup je moguć 24 sata. Taj uvid je besplatan – kaže naša sagovornica.

List vam stiže na kućnu adresu

Ono što je važno za građane koji su, što je najčešći slučaj, kupci ili prodavci nekretnine, jeste da list nepokretnosti ne moraju da traže na šalteru, već je i taj dokument moguće pribaviti kod javnog beležnika.

– Kako to obično biva, odlazite u javno beležničku kancelariju, radi se promet nepokretnosti, potpisujete ugovor. Ranije ste možda morali i nekoliko puta da odete do nekog od naših šaltera po list nepokretnosti, ali od kad je na snazi nova uredba, taj posao završavate kod notara. Zapravo ukupan posao oko kupoprodaje završavate na tom jednom mestu, jer će beležnik poslati Republičkom geodetskom zavodu vaš zahtev, a mi ćemo vam poslati vlasnički list na kućnu adresu za najviše 15 dana. Cilj nam je da naši sugrađani budu zadovoljni, a smanjenje odlazaka na šaltere je posebno dobilo na značaju u jeku pandemije – rekla je Maja Radović.

List nepokretnosti 2

Broj dolazaka na šalter smanjen 7,5 puta

Digitalizacija katastarskih službi velika je promena za građane i privredu, i dok su je jedni spremno dočekali i koriste nove, moderne mogućnosti da što pre obave posao, i dalje ima onih istrajnih, koji teško menjaju stare navike i obilaze šaltere.

– Stranke nemaju potrebe da dolaze na šalter, a većinu poslova mogu da završe ako posete naš sajt. Međutim, mnogi se još nisu navikli, iako polako usvajaju naše digitalne baze i koriste njih umesto da fizički dođu u neku od naših filijala – kaže Radović.

Prema okvirnim podacima, broj odlazaka na šalter u odnosu na prethodnu godinu, smanjen je 7,5 puta, ako se kao primer uzme filijala RGZ u ulici 27. marta. U toj filijali službenici su dnevno izdavali oko 150 listova nepokretnosti, a danas je to oko 20 listova.

– To su i dalje oni građani koje nije napustila navika da je najsigurniji dokument onaj na papiru. Mi smo uvereni da će toga biti sve manje. Posebno kad shvate da je list nepokretnosti digitalan, da ga beležnici dobijaju uvidom u našu bazu, što je identično listu koji se štampa. I sve što je neophodno, uvršteno je u našoj bazi. Takođe, ista pravila važe bez obzira li ste pravno ili fizičko lice, sve vam je identično kao što je bilo do sada – kaže Radović, ističući da se danas u nekoliko klikova može doći do informacije iz katastra.

List nepokretnosti

Dokle se stiglo s predmetom? Proverite na internetu.

Prednosti digitalizacije usluga u RGZ su brojne. Jedna od tih prednosti je svakako i mogućnost da se proverava online u kojoj fazi je konkretan predmet. Uvid u status predmeta, ali i sama rešenja dostupna su online i u kraćem roku, nego klasičnim putem, odnosno obilaskom šaltera. Recimo, rešenja koja donosi katastar dostupna su u digitalnom obliku na elektronskoj oglasnoj tabli. Kome su potrebna, može do njih doći iz fotelje, a može preuzeti dokument u PDF formatu.

Izvor: Halo oglasi

Kategorije

  • Nema kategorija
Call Now Button